Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TARİHÇE
#1
Köyün Tarihçesi :Bulgaristan dan türkiyeye göç eden türkler 1354 yılından itibaren osmanlı devletinin trakya ve balkanları fethetmesiyle birlikte anadoludan rasgele değil yedi göbekten türk aileler arasından özenle seçerek getirip balkanlara yerleştirdiği evlad-ı fatihandır

Osmanlı devleti anadoluda  hayvanlarına otlak bulmak için mevsimlere göre yer değiştiren konar göçerlere iskan konusunda öncelik vermeyi tercih etmiştir böylece mir-i arazi haline getirilmiş bulunan rumelide konar göçerlerin toprağa bağlanılması askeri sınıfa dahil olmaları rumelinde nüfus ve tımarlı sipahi sayısının arttırılması aynı oranda sağlanmış olacaktı bulgaristandan türkiyeye göçler osmanlı rus harbi çıkmadan başlamıştır yani 1877 li yıllarda yoğun olarak ise göçler1883 yılı yaz ortasında başlamıştır bu tarihten itibaren üç aylık dönemde 200 bin TÜRK TÜRKİYE,YE geldi bu göçler 1886-89 arasında  75 bin 1893-1902 arasında 70 bin kişi olarak  sürmüştür bu dönemlerde yani 1877 (yaklaşık)lerde Mestanağa ,Adem ağa,İbrahimağa,Ömerağa,Paçalı Mustafa Pehlivan gelip köyü kuruyor bunlar öncelikle Eskişehir civarına yerleştiriliyor fakat iskan edilen yeri beğenmeyip ormanlık arazi diye bugünkü köye yerleşiyorlar.
 

Köyün Coğrafi konumu

Köyümüz Kırklareli ili Babaeski ilçesine bağlıdır ile uzaklığı 40 km ilçeye ise 12 km dır komşu köylerimiz ise sofuhalil Osmaniye kumrular müsellim erikler yurdu,nacak  Yeniköy dür


Nüfusu 120 hane olmasına rağmen bugün 55 hane 320 kişi yerleşiktir.köyümüz ilçeye ve en çokta İstanbul a göç vermiştir.köylülerimizin yakın köylerle akrabalıkları da mevcuttur köye elektrik 1975 yılında gelmiştir 1967 yılında ysi   tarafından köy meydanlarına su da getirilmiştir ve halen ayakta olan ama akmayan 8 meydan çeşmesi vardır içme suyu yer altı sondaj kuyusundan temin edilir ve her hanede bireysel çeşme bulunur su temiz ve de içilebilir özelliktedir köyün dışından otobanda geçmektedir
 
Fiziki Özellikleri:Köyümüzün doğu, kuzey ve batısında kalan bölümler ekilebilir tarım alanlarıdır. Her tarlada 1–2 gölgelik ağaç bulunur. Bu ağaçlar; ahlât,  meşe dir genellikle Tarım arazilerimiz az engebelidir ve bozkırı andırır. Köyümüzün hemen içinden geçen dere vardır. Bu dere köyümüzden çıkıp sofuhalil ,mandıra üzerinden ergeneye dökülür.Yer yer koruluk ve düzlükler vardır. Bu bölgeler ufak hayvanlara otlak için elverişli yerlerdir.
 
İklim: Trakya'nın karasal iklimi hâkimdir en soğuk ay ocak en sıcak ay ağustostur.
 
Bitki örtüsü:

Tarla olarak kullanılmayan yerlerde yer yer meşe, gürgen, güvem ardıç karaağaç dişbudak kızılcık karamuk dediğimiz (böğürtlen)ağaçları çoğunluktadır. Yüksek düzlüklerde otlaklar vardır. Dere boylarında ise söğüt ve kavak, bahçeliklerde erik, elma, vişne vb meyve ağaçları vardır köyün çevresi 11000 dönüm olup Ekilebilir tarım arazisi yaklaşık olarak 6000 dönümdür
 
Hidrografyası: Köyümüz de 1978 yılında köyişlerinin yaptırdığı bir sulama amaçlı baraj mevcuttur baraj alanı 2000 dönüm kadardır çevresi piknik alanı ve mesire yeri olarak düzenlenmiş ve çam ve armut fidanlarıyla düzenlenmiştir barajda sazan balığı mevcuttur  derinliği ise ort 15-18  m dır tatlı içme suyu mevcuttur geleneksel piknik buralarda düzenlenmektedir. 
 
Meskenleri: Köyümüz genelinde evler kerpiç, taş ve ahşaptan yapılmıştır. Bir hane ortalama 1000 metrekare alana iskân olmuştur. Evler tek sıralı 3- 4 odadan oluşur. Evin önünde bahçe bulunur. Bahçe ve evin etrafı avlu duvarlarıyla çevrilidir. Hemen yanındaki avluda dam dediğimiz büyükbaş hayvan ahırı, saya dediğimiz koyun keçi ahılı, ambar dediğimiz zahire deposu kuruluk dediğimiz fırın ve müştemilat samanlık ve kümes vardır. Ayrıca evlerin arkasında 500  metrekarelik bizim yassak dediğimiz hayvanların gezinmesi için yer vardır.
 
 
Sosyal yapı: Köyümüzün halkı muhacirlerden oluşur. Köyümüzün ortasında geçen dere köyü 2 mahalle olma üzere ikiye ayırır.  Bizim kaldığımız aşağı mahalle Pomaklar Mahallesi muhacir mahallesi olarak ki ilk zamanlar burada 20 hane ikamet etmekteyken ikamet değişikliği ölümler vs derken su anda bu 20 hane ancak 11 hane kalmıştır yine bölümler olarak kurollar mahallesi âdemoğulları vb gibi adlarla da sokak isimlendirilmiştir Köyümüzün mahalli kıyafetleri kadınlarda şalvar üzerine yelekli gömlektir önlerde peştamal önlük   İşlemeli kadife, kadife, elmasiye, telli, yünlü gibi kıyafetler düğünlerde giyilir. Başta tülbent vardır günlük hayatta şimdi sadece yaşlılar ferace denilen çarşafı giyerler mahalli kıyafetimiz yok olmuştur. Şu anda erkekler sadece klasik şapka kasket takarlar köyde 2 kahve 1 bakkal birde süt toplama soğuk hava deposu bulunur köyde bir cami birde okul bulunur ayrıca gençlerin futbol oynadıkları köy altı dediğimiz yerde eskiden mandıra olarak kullanılan bir binada bulunur.
 
Eğitim durumu: köyde 1950 yılında yapılmış bir okul olmasına rağmen şu anda taşımalı eğitim yapılmaktadır köyde eğitim okuryazar sayısı yüksektir köyde öğrenci sayısı bugün itibari ile 19 dur.
 
Tarım faaliyetleri: Köyümüzde ziraat faaliyetleri geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Tarım arazileri genellikle köy arazisinin doğu, kuzey ve batı kesimlerinde yer alır. 

Köyümüzde kuru tarım yapılır. Gübre kullanımı oldukça yaygındır. Köy tarım aletleri bakımından iyi durumdadır. Köyümüzde traktör ve biçerdöver mevcuttur Köyümüzde tarım arazileri genelde küçük işletmeler şeklindedir. Arazinin küçük parseller halinde oluşunda miras yoluyla bölünmeler etkindir. Yetiştirilen ürünler arpa, buğday,  gibi geleneksel hububat, gündendi dediğimiz ayçiçeği dere boyu ve taban yerlerde pancar ve hayvanlar için ekilen silaj denilen mısırdır.köyde hemen herkes ihtiyaç için sebze ve Meyve bostan dediğimiz karpuz kavunda ekmektedir.
 
Hayvancılık: Köyümüzde hayvancılık faaliyetleri geleneksel yöntemlerle yürütülmektedir. Eskiden küçükbaş hayvancılık yaygın iken bu faaliyet yerini yavaş yavaş büyükbaş hayvancılığa bırakmaktadır köyümüzde 80 büyükbaş 500 küçükbaş hayvan mevcuttur ayrıca her evde kümes hayvanı olarak tavuk ördek kaz ve hindide kişisel olarak beslenir ayrıca arıcılık yapan hemşerilerimizde vardır.
 
 
Ulaşım: Köyümüz den her sabah saat 7 de iş servisleri ile ilçeye gidilmektedir. Köyümüzün 2 minibüsü vardır. Her sabah saat  7.00 de köyden babaeskiye’e (12km) giderler. Akşam geri dönerler. Haftada 1 günde Babaeski ye Perşembe günleri sık olarak pazar kurulur oraya giderler(12km)köyün zaruri ihtiyaçlarını karşıladığı ilçe Babaeski dır hemen her şey oradan temin edebilmektedir köyde 36 traktör 8 binek otosu 2 yolcu minibüsü mevcuttur
 
 
Kültürel faaliyetler: Köyümüzde bahar aylarında yağmur duası yapılır. Ayrıca gençler kendi aralarında hıdrellez şenliği yaparlar. Birde her yıl ilçede geleneksel yapılan bir tarım festivali vardır ağustos ayının ilk haftası düzenlenir ve ünü ilçemizi aşmıştır ayrıca bayramlarda diğer köylerde olduğu gibi cami bahçesinde toplu bayramlaşma ve mezarlık ziyareti yapılır
 
Futbol sahası var okul var köyde mezarlık var köy altından sola doğru gidildiğinde iki mezarlık bulunur eski dediğimizde yer kalmadığından karşısındaki alan mezarlık olarak düzenlenmiştir köyde bir köy konağı bir okul bir cami ve müştemilatı bulunur köy altı dediğimiz yerde hayvanları sulamak için bizim hayvan çesmesi dediğimiz yer vardır. 

Köyümüz içinde genelde akkavak denilen kavak ağaçları göze çarpar. Ormanlarda meşe gürgen ve ardıç yoğunluktadır. Fidanlıklarda ise elma, erik, vişne ve armut kiraz gibi akla gelebilen hemen tüm meyveler yetişir. Bunların yanında hemen hemen her tarlada 1–2 tane olmak üzere bizim ahlât (yaban armudu) ve karaağaç dediğimiz ağaçlar yetişir. Bu meyvelerden erik kurutulur veya pestil yapılır. Dut kaynatılır pekmezi yapılır meyveler kurutularak kompostoluk haline getirilir. Köyümüz bahçeliklerinde yetiştirilen domatesin salçası yapılarak kışın tüketilmek üzere saklanır. Biber ise iplere dizilerek kurutulur ve kışın tüketilir. Pancar ise yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılarak kazanlarda kaynatılır. Uzun bir uğraştan sonra pancar pekmezi elde edilir.
 
  Köyümüz sofraların vazgeçilmezi ve temel gıdası tarhanadır. Kısaca Tarhana: Yoğurt, domates ve un karıştırılarak hamur haline getirilir. Katkı maddesi olarak nohut, kırmızıbiber, süt katılarak ufak parçalar halinde kurutulur. Makarna: 2–3 aile yardımlaşarak makarna hamuru kararlar sonra yufkalar halinde açılarak kesilir. Gölgede kurutulur. Ayrıca bu yöntemle böreklik yufka(pazı) fırında kurutularak üst üste istif edilir ve kışın tüketilmek üzere saklanır.
 
 
DÜNYA OSMANLININ ADALETİNE MUHTAÇ...
istiklalmar001.gif
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi